Vandra pilgrimsleder i Europa eller övriga världen.

Genom Europa korsar lederna varandra så det gäller att fundera ut vad är målet med vandringen. Platsen eller resan, den fysiska resan eller utforskningen av själens resa. Vad vill du bygga, stärka och utforska? Den fysiska kyrkan eller templet inom dig.  På denna sida har vi laggt in scandinaviens länder specifikt och samlingslänkar till övriga Europa.
Har du kännedom om en länk vi saknar, hör av dig.

Översiktsbild med länkar till Skandinavien.

 
 

Norge <-Klicka här

Här finner ni länkarna till 9 av de pilgrimsleder som går över vatten och vandrings-leder. Två av dem fortsätter in i eller kommer från Sverige.

Uppdaterad 2022-05-03

Danmark <—Klicka här

I Danmark har vi funnit 23 leder. Denna sida är enkel att gå vidare från. De har sammanlagt 958 km vandringsleder värda att utforska.

Sverige.  <— Klicka här

Här finner du länkar till 77 pilgrimsleder i Sverige. Är det någon led vi har missat eller om det finns bättre sidor du känner till kontakta oss. 

Uppdaterad 2022-05-03

På denna sidan finner du 30 leder i Finland. Du får dock översätta texten för kartbilden finns inte på de översatta sidorna. Om du söker så finner du en led som går från östra Finland, över Åland, genom Sverige och till Norge. 

Kartor nedan 

Pilgrimens resa genom Europa är svår att utforska. I detta avsnitt försöker vi samla länkarna till de tre samlingsnamnen för de större lederna. Fransiskuslederna till påven i Rom, lederna ner till det heliga landet eller Jakobs väg, en vandringen till apostelns Jakobs reliker i Camino de Santiago. Vi har även en länk till Jerusalems väg, en led som sammanför olika religioner, nationer och kulturer i ett extraordinärt fredsprojekt och står för ömsesidigt erkännanden. Efterhand som vi finner länkar till övriga europeiska länder kommer dessa också att samlas här. 

Europa

Jakobs pilgrimsvägar genom Europa

Belgien:  Länk
Frankrike: 
Länk 1  Länk 2
Italien:    Länk
Polen:     Länk
Portugal:   Gamla leder
Schweiz:    Länk
Spanien:   Länk
Tyskland:
Länk
Tjeckien:  Länk
Ungern:    Länk
Österrike: Länk 1,  Länk 2 

 

Fransiskuslederna till Rom

England:   Länk
Frankrike: Länk

Schweiz:    Länk
Italien: 
Länk
Från Norr till Söder

Hela vägen: Länk
______________________
Storbritanien
Vi har inte funnit några direkta kopplingar till grupperingarna ovan, men denna sida är bra.   The British Pilgrimage Trust
 

Genom Europa till Jerusalem

Världens längsta pilgrimsled går genom Europa ner till Jerusalem. Lederna är många men alla sammanstrålar i Jerusalem.
Här är samlingssidan för dessa leder. Länk
_____________________

Irland
Vi har inte funnit några direkta kopplingar till grupperingarna ovan, men denna sida är bra.
Ireland's Pilgrim Path's