Bertrand de Blanchefort var ursprungligen från Guyenne och en släkting till påven Clement V, som senare skulle vara den som förbjöd institutionen.

Kronikern Guillermo de Tiro, lite misstänksam mot partiskhet gentemot templarna, beskriver honom som en "religiös man full av Guds fruktan". Han anses också vara en stor krigare med stor sunt förnuft och extrem ärlighet.

Nur ad-Din

Han efterträdde Andé de Montbard, vars död inte kom överraskande med tanke på hans höga ålder. Den 19 Juni togs han till fånge vid Jordanfloden, på en plats som heter Jacobs Ford (slaget vid Meronsjön), tillsammans med mer än 80 templar, av Nur al-Din, Syriens främste suverän. Två eller tre år senare kommer hans lösen som betalades av Manuel I Komnenos, den bysantiska kejsaren så han kunde släppas med mer än 6000 fångar. 

Bertrand följer med Amalarico I i Jerusalem på sin expedition till Egypten; men han måste snabbt återvända till att, i spetsen för sina templar och korsfararna som anlände från Europa (bland vilka är Guy de Lusignan), innehålla Nur al-Din, som utnyttjar frånvaron av kung Amalaric och attackerar regionerna från Antiochia och Tripoli. Efter en första seger besegras Bertrand de Blanquefort i slaget vid Harens (1165), där mer än 60 templar förgås.  Förhållandena med Amalarico försämras när han har arresterat 12 templar anklagade för feghet, för de hade överlämnat fästningen där de stod vakt till Nur al-Din.  1167 drar Bertrand de Blanquefort tillbaka sitt stöd för Amalarico I i Jerusalem, som ville annektera Egypten och hävdade att detta skulle bryta fördraget som förhandlades några månader tidigare av Templar Geoffroy de Foulcher och att detta militära ingripande skulle förena muslimerna igen. 

Bertrand de Blanchefort

Manuel I Komnenos
 
Amalarico I
 
Guy de Lusignan