Tempelherreorden (PCCTS) (latin: Pauperes Commilitones Christi Templique Salomonis) (Kristi och Salomos tempels fattiga riddare) var en medeltida riddarorden som grundades så sent som 1118, för att skydda pilgrimer mot överfall, då de färdades till Jerusalem under korstågen, och för att värna Korsfararstaterna.

De nio Riddare som grundlade ordern

 

Hugo av Payens, Född ca 1070, död 1136, var Tempelherreordens förste "Stormästare" och en av de första nio riddarna som grundade "Orden". I Rom fick han Påvens godkännande och Tempelherreorden blev därmed en religiös militär orden, den första i sitt slag.

Gottfrid av Saint-Omer ska ha varit en av de två riddare som grundade Tempelherreorden omkring 1118. Litet är känt om honom, möjligen härstammade han från familjen som styrde i Saint-Omer i dagens norra Frankrike. 

André de Montbard var den femte stormästaren i Tempelherreorden och också en av grundarna. Familjen Montbard kom från Hochadel i Bourgogne, och André var en farbror till St. Bernard of Clairvaux, som var halvbror till Bernards mor Aleth de Montbard.

Hugues I eller Hugh (c. 1074 - c.1125), den tredje sonen till Theobald II, greve av Blois och Adele av Valois, var känd som greve av Champagne, även om han föredrog greve av Troyes. Hans första nedtecknade akt, är från år 1094, som är det äldsta dokumentet i klosterarkivet.

 

Geoffroi Bisol var ännu en grundare av Tempelherreorden, men ingen information har hittats. Litet är känt om hans ursprung.

 

Archambaud de St. Amand var också en grundare av Tempelherreorden, men ingen information har hittats. Litet är känt om hans ursprung.

Payen deMontdidier, också en av  grundandarna av Tempelherreorden. Han upprättade ett preseptorium i Oxford, England tack vare ett starkt stöd från drottning Matilda.

Rossal var en munk och en grundare i Knights Templar, Cistercienserpräst och släkting till Bernard av Clairvaux.  men ingen annan biografisk information hittades. Litet är känt om hans ursprung.

 

Gondemar (Gondamer eller Gondemare) , en munk med portugisiskt ursprung, var en grundande medlem av Tempelriddarna. Gondemar är listad som en av Masters of the Knights Templar of Portugal, men ingen annan biografisk information har hittats.

Referens till andra organisationer där informationen är hämtad från:  https://www.theknightstemplar.org   https://sv.wikipedia.org/