Förbered din vandring.

Inför en pilgrimsvandring är det bra att förbereda sig. Oavsett om vandringen är lång eller kort. Här är några ord på vägen att fundera kring. Det finns naturligtvis fler aspekter att lägga till utifrån ditt eget behov.

Sträckan att gå.

Den sträcka du väljer bör passa ditt syfte. En lång vandring för att göra den inre resan eller en vandring till eller mellan två pilgrimsmål (t.ex. kyrkor). Är det en färdig led så undersök om det finns beskrivningar att få eller stämplar till ditt pass. Kan du komma in och få se kyrkan, rastplatser, övernattning, arrangemang läng seden eller ledda vandringar mm.

Den inre resan

Den kan vi inte via denna hemsida leda dig då det är olika för alla människor. Men vi kan ge några ord på vägen. Varje människa är en pilgrim med många relationer i olika riktningar, då det inom varje människa öppnar sig valv på valv oändligt. På vandringen möts vi och delar dessa relationer med varandra. Vi föds till jorden, vandrar en stund och så småningom dör vi, detta är allas vår livsväg som vi själva måste vandra.  Pilgrimen kan genom pilgrimsvandringen reflektera över livet.

Pilgrimsvandringen kan vara en spegelbild i miniformat av vår egen livsväg. Ett sätt att skapa distans till sitt liv, sin vardag och få syn på livet ur ett annat perspektiv. Vandringen kan vara ett sätt att slå följe med sig själv, se sin spegelbild, gå bredvid sig själv. 

-         Pilgrimsvandringen har en start och ett slut och sedan fortsätter pilgrimens liv.

-         Livet börjar med att vi föds och slutar med att vi dör och fortsätter leva i himlen.

 

Vad ska med på vandringen

Är du en van vandrare behöver du inte läsa det praktiska, men en pilgrim bär bara det absolut nödvändiga på sin vandring.  Tänk på att det är du själv som ska bära det du packar ner. Visst kan man ibland lyxa till det och få sin packning transporterad till nästa ”hållplats” men att själv bära det man behöver ger en extra dimension till vandringen. Att under några dagar ”bära” sin egen ryggsäck och känna hur det känns med för tung packning,  eller vilken skillnad det blir att

göra sig av med en del av det överflödiga lär oss något unikt. Inte genom logiskt och smart tänkande, utan genom kroppens upplevelse. Det är en av pilgrimsvandringens finesser, att börja förstå kroppens signaler och få hjälp att lyssna inåt. En ny logik skapas, nämligen den som inte nås genom hjärnans skärpa utan genom att dra ner på tempot, sänka garden, se oss omkring och börja lyssna inåt.

På dig

Lämpliga kläder för dagsaktuellt väder. Tröja eller jacka som du tar av när det blir varmt. Strumpor gärna i två lager så att skon sitter fast på kroppen (konstfiberstrumpor närmast foten och yllesockar utanpå). Väl ingångna vandringskängor.

I din ryggsäck:

- Matsäck för lunch och mellanmål. - Vattenflaska (räkna med 2 dl vatten per timme vandring) - Sittunderlag. 
- Regnponcho eller regnkläder.
- Extra tröja att ta på vid raster.
- Ev. mediciner. 
- Skavsårsplåster/tejp till fötter (”beige grovtextiltejp” från apoteket är bra och billig).
- Lilla pilgimsboken eller annan andaktsbok/ sångbok/bibel.
- Karta och/eller vägbeskrivning.

Om du vill:

- Lilla pilgrimsboken eller annan fördjupningslitteratur.
- Vandringsstav eller gåstavar.
Mobiltelefon (kan vara en trygghet om du behöver hjälp).
Kamera och anteckningsblock.
Huvudbonad (mot regn/sol).
Toapapper.